Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutie

Hallo,
ik moet voor een PO wiskunde van allerlei mogelijke soorten functies de nulpunten berekenen of benaderen.
Ik zie bij veel uitleg die hier gegeven wordt de term substitueren vallen, gevolgd door een (voor mij) getover met de functie, waaruit dan iets anders komt....
vergeef me voor het feit dat ik helaas nou eenmaal geen wiskunde knobbel heb, maar ik vraag jullie dus dringend mij uit te leggen wat substitueren nou precies is, en hoe je het doet. Liefst aan de hand van niet al te ingewikkelde voorbeelden...

Alvast bedankt,
SH

SH
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 april 2004

Antwoord

Substitueren is invullen! In de vergelijking x2-4x+2 kan je voor x het getal 2 substitueren. Je krijgt dan:

22-4·2+2

..en dat kan je dan uitrekenen.

Je kunt ook voor x de variabele p substitueren:

p2-4p+2

Je kunt voor x ook 2-y substitueren:

(2-y)2-4(2-y)+2

En meer is het niet....

Ik zal je nog een voorbeeld geven van de substitie-methode bij het oplossen van stelsels:

y=3x+2
2y+x=6

Substitutie van y=3x+2 in de tweede vergelijking levert:

2(3x+2)+x=6
6x+4+x=6
7x=2
x=2/7

Hopelijk helpt dat...

WvR
zaterdag 17 april 2004

©2001-2024 WisFaq