Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kleinste kwadraten methode

Ik weet dat er een bepaald verband bestaat tussen een variabele en een waarde die hiervan afhankelijk is. Ik weet ook dat deze waarden uitgezet op logaritmisch papier een rechte lijn oplevert. Met de kleinste kwadratenmethode heb ik het volgende (lineare) verband gevonden:
Dit is Y=0,45=0,55X (eigenlijk dus log(Y)=0,45+0,55*log(X))
Nou is mijn vraag hoe ik dit omzet naar een verband zonder de logaritmische waarde van Y en X, maar de gewonde waarde, klopt het dat je mag zeggen dat dan geldt: Y=0,45X0,55?
Alvast bedankt

Arjan
Student universiteit - zaterdag 17 april 2004

Antwoord

Nou bijna... er geldt:

log(y)=0,45+0,55*log(x)
y=100,45+0,55*log(x)
y=100,45·100,55*log(x)
y=100,45·(10log(x))0,55
y=2,82·x0,55

Zie ook Rekenregels machten en logaritmen en Logaritmische schalen en rechte lijnen.

WvR
zaterdag 17 april 2004

©2001-2024 WisFaq