Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelstel van 5 vergelijkingen met 5 onbekenden

Ik moet volgend stelsel oplossen, maar het lukt me niet. Kan iemand me helpen? (Ik zette die cijfers die in subscript moeten tussen haakjes, deze browser ondersteunt de onderstaande karakters blijkbaar niet)

Bedankt!

x1-2x2+2x3-2x4-x5=-8
2x1-4x2+7x3-2x4=-18
-1x1+2x2-8x3-2x4-3x5=12
3x1-6x2+12x3-x4+x5=-27
x1-2x2+5x3+x4+x5=-9

Manu
Student hbo - donderdag 15 april 2004

Antwoord

Hoi Manu,
ik heb begrepen dat je dit stelsel met matrices wilt oplossen maar vastgelopen bent met de methode van Gauss-Jordan.

Eerst de coefficienten matrix:

q22801img1.gif

Vegen met de eerste rij levert:

q22801img2.gif

Omdat nu gelijk kolom 1 en 2 zijn geveegd kan het stelsel alleen oplossingen hebben als x2 vrij gekozen kan worden, maar dan moet er een rij met louter nullen ontstaan.
Dit kan door de helft van rij 3 op te tellen bij rij twee. Gecombineerd met zorgen dat het derde element van rij 3 1 wordt levert dit:

q22801img3.gif

Verder systematisch werken met de methode van Gauss Jordan levert dan uiteindelijk:

q22801img4.gif

Ook de 5e rij blijkt nu louter nullen te bevatten, dus ook x5 kan vrij worden gekozen.
x2 maal kolom 2 van kolom 6 aftrekken, x5 maal kolom 5 van kolom 6 aftrekken en kolom 2 en kolom 5 nul maken levert:

q22801img5.gif

Conclusie: de oplossing van het stelsel is:
x1=-10/3+2x1+7/3x5
x2=x2
x3=-4/3-2/3x5
x4=1
x5=x5

hk
zaterdag 17 april 2004

©2001-2025 WisFaq