Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaard normale verdeling

Ik heb een casio 9850. Ik wil dingen met uitrekenen, alleen ik weet niet hoe. Nu moet ik bijvoorbeeld met behulp van een tabel (1,33) uitrekenen. Hoe kan ik dat met mijn casio doen?

Alvast bedankt!

Barbar
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 maart 2002

Antwoord

Met F (1.33) wordt bedoeld de oppervlakte van het gebied onder de klokkromme, gemeten links van de grenslijn x=1.33
Op jouw Casio kun je die waarde als volgt krijgen:

Vanuit de Run-mode druk je op de knop Options, met F6 ga je naar het volgende scherm en dan kies je met F3 voor Prob (=probability = kans).
Nu opnieuw met F6 naar het volgende scherm en dan zie je in de onderste balk de letters P, Q, R en t
Jouw probleem zit verscholen achter de letter P

Druk dus op F1 en de letter P komt in je scherm te staan. Vul hierachter het getal 1.33 in en sluit eventueel het haakje. Na EXE krijg je de waarde 0.90824 in beeld.
Nu ik toch bezig ben: als je voor de letter R kiest, dan krijg je de oppervlakte van het gebiedje bóven de waarde 1.33 terug. Dus R(1.33)=0.091759.
Dat is vooral handig als je vragen krijgt in de geest van: bereken de kans op méér dan......
P en R zijn dus samen precies 1.

Het nut van de Q-toets zie ik niet zo 1-2-3, maar de t-knop is zeker een belangrijke. Misschien moet je daar later nog maar eens naar vragen.
Tot slot: als je het dikke handboek van je apparaat (nog) hebt, dan kun je meer vinden op de bladzijden 305 en volgende.

MBL
zondag 31 maart 2002

Re: Standaard normale verdeling

©2001-2024 WisFaq