Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poissonverdeling

Bij een landelijk informatiepunt komen gemiddeld 100 telefoontjes voor inlichtingen per dag binnen. Op een zekere dag zijn slechts 70 telefoontjes binnengekomen. Is dit uitzonderlijk? (Bereken daartoe de kans dat op een gegeven dag 70 of minder telefoontjes binnenkomen.

we weten dat het antwoord 0,00097 is. we hebben wel een berekening maar we weten niet of die goed is.

l= 100 e-100x((100^70):(70!))

is dit de goede berekening????

anonie
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 april 2004

Antwoord

Nee hoor, je moet de kans op 70 of minder telefoontjes berekenen. Wat jij doet is kijken naar precies 70.
Een normale benadering met m=100 en s=Öm toepassen levert:
P(k70)=p(x70,5)= P(z{70,5-100}/10)= p(z-2,95) maar daar komt wel iets anders uit: 0,0016.

Die kans van 0,00097 krijg je inderdaad als je alle 71 losse poissonkansjes optelt. Maar of dat de bedoeling is?

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 18 april 2004

©2001-2024 WisFaq