Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Variabelen vastzetten

een opgave die ik niet begrijp:
Een kartonfabriek maakt verpakkingen voor allerlei bedrijven. In de fabriek staat een machine die razendsnel allerlei dozen met een vierkante bodem kan maken. De inhoud van zo'n doos wordt bepaald door de formule:
I=hz²

Hierin is z een zijde van de vierkante bodem in cm, h de hoogt van de doos in cm en I de inhoud van de doos in cm³.

a) Op de machine hoeven maar 2 van de drie variabelen ingesteld te worden, om er voor te zorgen dat de juiste doos gemaakt wordt. Leg uit waarom dat zo is.

* ik snap dit niet omdat ik denk dat dit niet klopt. want volgensmij komt dit neer op het berekenen van een balk, of kubus. En dat is als ik het goed heb gewoon lengte x breedte x hoogte. Maar dit komt absoluut niet overeen met die formule die de som geeft: I=hz²
alvast heel erg bedankt

sterre
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 14 april 2004

Antwoord

Beste Sterre,

de formule is eigenlijk hetzelfde als jij zegt. Jouw formule is lengte x breedte x hoogte en dat is ook juist. Nu, in de opgave staat dat er een vierkante bodem is. Bij een vierkant zijn alle zijden gelijk. Bij lengte x breedte kan je dus ook lengte x lengte (= lengte2) of breedte x breedte (= breedte2) of gewoon zijde2 gebruiken. Het is allemaal hetzelfde doordat de bodem een vierkant is. De formule is gewoon een beetje anders geschreven. De formule wordt dus Inhoud = hoogte x zijde x zijde = hoogte x zijde2

Voor de machine heb je dan steeds genoeg als je 2 variabelen van de 3 hebt, want je kan de derde variabele steeds uitrekenen.

Groetjes,

tg
woensdag 14 april 2004

©2001-2024 WisFaq