Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieven

Hoi hoi

Zouden jullie mij op weg kunnen helpen om hiervan de primitieven te berekenen?

a) (x-1)/x2
b) (x2-1)/Öx
c) xe^x
d) lnx + (1/Öx)

Thanks

Linda
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 april 2004

Antwoord

op weg helpen kan wel
A) functie eerst anders schrijven als 1/x - 1/x2
B) functie eerst anders schrijven als x1,5-x-0,5
C) partiële integratie toepassen
D) ò lnx + 1/Öx dx = ò lnx+x-0,5dx

Dat stuk met die lnx kan lastig zijn, dat gaat zo:
òlnx dx= ò1·lnx dx (nu partieel integreren)=
x·lnx - ò1/x dx = x·lnx - x + c

Succes

JaDeX

jadex
dinsdag 13 april 2004

©2001-2024 WisFaq