Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De regel van Cramer

Hoe gaat de regel van Cramer?
en mijn 2e vraag hoe moet ik deze opgave oplossen mbv de Cramer regel:

2x - y +3z -2w= 4
x +7y + z - w= 2
3x +5y -5z +3w= 0
4x -3y +2z - w= 5
Gr. Mirella...

Milo
Iets anders - maandag 12 april 2004

Antwoord

De regel van Cramer kun je enkel gebruiken bij vierkante stelsels, dus als er evenveel onbekenden als vergelijkingen zijn.
Het voordeel van deze methode is dat je rechtstreeks één enkele onbekende kunt berekenen.
Een onbekende is steeds de verhouding van 2 determinanten.
In de noemer staat steeds de determinant van de coëfficiëntenmatrix (deze mag niet 0 zijn).
In de teller staat de determinant van de coëfficiëntenmatrix, waarbij de kolom die de coëfficiënten van de onbekende die men zoekt, vervangen wordt door de kolom van de bekende termen.

In de opgaven is dus de noemer steeds de determinant van

|
|
|
|
|
2-13-2|
|
|
|
|
171-1
35-53
4-32-1

Deze is gelijk aan -42.

Als we de onbekende x willen berekenen is de teller de determinant van

|
|
|
|
|
4-13-2|
|
|
|
|
271-1
05-53
5-32-1

Deze is gelijk aan -42.
Dus x = -42/-42 = 1

Voor z is de teller de determinant van

|
|
|
|
|
2-14-2|
|
|
|
|
172-1
3503
4-35-1

Deze is gelijk aan 0.
Dus z = 0/-42 = 0

Voor y en w zul je resp. 0 en -1 vinden.

LL
woensdag 14 april 2004

©2001-2025 WisFaq