Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsverheffen

Ik moet een heel getal verheffen tot de macht 0.75
Daar kom ik niet aan uit.
Ik heb in mijn boek slechts 1 voorbeeld ,maar ik weet niet hoe ik dit op papier kan uitrekenen .
85 tot de macht 0.75 zou 28 als uitkomst moeten hebben.

Helga
Ouder - zaterdag 10 april 2004

Antwoord

Tot de macht 3/4 ((0,75) is ook een boeld werk zonder rekenmachine, en er komt meestal ook geen heel getal uit. Zo is 850,7527,994 en dat is net iets minder dan 28.
Wat betekent een getal tot de macht 0,75 ?
Eerst een paar voorbeelden:
160,75= 8 want 16 = 24 en 8=23
810,75= 27 want 81 = 34 en 27=33
10 0000,75= 1000 want 10 000 = 104 en 1000=103
Als je per se wilt kun je zonder rekenmachine kun je dat als volgt doen:
1) Bereken de 4-de machts wortel van het getal. Dat is de wortel van de wortel. De 4-de machtswortel van 81 is 3, en de 4-de machtswortel van van 625 is 5.
Wortels kunnen met een soort staartdeling op papier berekend worden als je dat per se wilt
2) Verhef het antwoord van 1) tot de derde macht

Maar waarom niet gewoon met een rekenmachine ?:-)]

gk
zaterdag 10 april 2004

©2001-2025 WisFaq