Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stapelen van stenen

Hallo,
Ik heb als een idioot zitten puzzelen maar krijg het niet voor elkaar 295 stenen in de doos te plaatsten.
Dus hierbij wil ik graag opgeven en vragen of jullie (maurice) mij het antwoord wilde toesturen...

Gr! Lucas

Lucas
Student hbo - maandag 25 maart 2002

Antwoord

Hoi Lucas,

Hoe 295 stenen in de doos te proppen? Wel dat kan op de volgende manier:

Allereerst maken we van 6 stenen een 8 x 9 x 2 blok, zie plaatje 1.

q2253img1.gif

Daarna maken we met 4 van die blokken en 17 x 17 x 2 blok, waarbij er in het midden een gat zit (van 1 x 1 x 2), zie plaatje 2.
In dit blok zitten 6·4 = 24 stenen.

q2253img2.gif

Als we elf van dit soort blokken van 17 x 17 x 2 achter elkaar zetten, krijgen we een blok van 17 x 17 x 22. (met een 'gat' van 1 x 1 x 22 in het midden).
In dit grote blok zitten 6·4·11 = 264 stenen.

Nu hebben we nog een deel van de doos leeg. dit lege deel meet 2 x 17 x 22. Dit deel vullen we weer met (zie plaatje drie):
een blok van 2 x 8 x 18 (bestaande uit twee van die '2 x 8 x 9'-blokken, dus twaalf stenen).
een blok van 2 x 9 x 16 (bestaande uit twee van die '2 x 8 x 9'-blokken, dus twaalf stenen).
een blok van 2 x 4 x 9 (bestaande uit drie stenen).
een blok van 2 x 6 x 8 (bestaande uit vier stenen).
(En er blijft een stukje van 1 x 2 x 2 leeg)

q2253img3.gif

In dit laatste stuk doos zitten dus 12 + 12 + 3 + 4 stenen = 31 stenen.
Opgeteld bij de al eerder geplaatste 264 stenen, kom je dan op een totaal van 295 stenen!

ma
dinsdag 26 maart 2002

©2001-2024 WisFaq