Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheden

Hallo mensen van Wisfaq,

Graag zou ik wat hulp willen bij het oplossen van goniometrische ongelijkheden.

Dit is wat er gevraagd word:

Los op in [0,2p]
a. tanx.tan0,5x0
b. sinx.cos(x-(1/3)p)0
c. sin2x.cosx0
d. sin3xsinx
e. cos2xsin2x

Ik zou al heel blij zijn met wat tips.

doeg Katie

Katie
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 april 2004

Antwoord

Probeer telkens het probleem te splitsen in twee delen.
Gebruik hierbij dat a·b0Û {a0 en b0} of {a0 en b0}
Dat levert op
a) tanx·tan1/2x0
Kijk apart naar het verloop van tanx en tan1/2x.
Aangezien de periode van tanx=p en de periode van tan1/2x=2p hoef je alleen te kijken naar de situatie op [0,2p]
--verloop tanx 0+++1/2p---p+++11/2p---2p
-verloop tan2x 0+++++++++p------------2p
Natuurlijk moet je een veel netter tekenoverzicht maken
Nu kijken wanneer de ene positief of 0 is en de ander negatief of 0 is. Oplossing 1/2p,p en 11/2p,2p]+ k·2p
b) en c) gaan op dezelfde manier
d) sin3x-sinx0 Ûsinx·(sin2x-1)0 als je bedenkt dat het tweede deel zelf altijd 0 is hoef je alleen te kijken wanneer sinx0 is, pas op er zit nog een addertje onder het gras als sinx=1.....
e) duidelijk de lastigste, probeer eerst a t/m d maar eens goed uit te werken.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 7 april 2004

©2001-2024 WisFaq