hallo,ik moet een P.O. maken over wortelvergelijkingen en we kwamen vast te zitten bij een bepaalde manier om ze op te lossen. Er staat namelijk dat we ze eerst 1 of 2 keer moeten kwadrateren. Maar we weten niet wat dat betekent. Zou u me hierbij kunnen helpen? Alvast bedankt. Simone
simone
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 april 2004
Antwoord
Kwadrateren is niets anders dan het kwadraat nemen (tot de macht 2). Het met zichzelf vermenigvuldigen noemen wij kwadrateren.
Als het goed is kan je dit: 5 in het kwadraat = 52 = 5×5=25 5 kwadrateren levert 25, oftewel 52 3 in het kwadraat = 32 = 3×3=9 3 kwadrateren levert 32 a in het kwadraat = a2 = a×a=a2 (je kan het niet korter opschrijven) a kwadrateren levert a2
Nu het kwadraat van een wortel: (√5)2=(√5)×(√5)=5 (√3)2=(√3)×(√3)=3 (√a)2=(√a)×(√a)=a a moet wel groter zijn dan (of gelijk zijn aan) 0 (√(x-2))2=(√(x-2))×(√(x-2))=x-2 x moet wel groter zijn dan (of gelijk zijn aan) 2