Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen van een vergelijking

Gegeven is de functie g(x)=x2+4x en de lijn l: 3x+6y=12.
Stel een vergelijking op van de normaal van de grafiek van g, die evenwijdig is met l.

Dit heb ik gedaan:

l: 3x+6y=12 Û y=-0,5x+2
g´(x)=2x+4
2x+4=-0,5 dus x=-2,25
invullen in g(x)
(-2,25)2+4.-2,25=-63/16
-0,5x+?=-63/16
-0.5.-2,25=9/8
(-63/16)-(9/8)=-81/16
Dit is hartstikke fout want de vergelijking moet zijn:
y=-0,5x-3,5

Wat heb ik verkeerd gedaan?

Linda
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 2 april 2004

Antwoord

Zou het kunnen zijn dat je de vergelijking van de raaklijn aan g (evenwijdig aan l) berekend hebt i.p.v. de normaal van g?

Je krijgt dan op de derde regel:
2x+4=2 (GA NA!!!!)
2x=-2
x=-1

f(-1)=-3
(-1,-3) invullen in y=-1/2x+b geeft:

-3=.5·-1+b
b=-31/2

Dus y=-1/2x-31/2

WvR
vrijdag 2 april 2004

©2001-2024 WisFaq