Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ik snap de formule van driehoeksgetallen niet

hallo! ik moet samen met n vriendin een p.o maken over de driehoek van pascal, en daarin staan ook de wel bekende driehoeksgetallen. Alleen snap ik niks van deze formule! waar staat (n) voor en kunt U de formule niet wat simpeler weergeven zoiets als y=a´x+b ofzo zodat ik de basis snap?

ilona
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 1 april 2004

Antwoord

De formule luidt D(n) = 1/2n.(n+1).
Vergelijk dat eens met de functie f(x) = 1/2x.(x+1)
Het enige verschil is dat je bij de functie f élk getal kunt en mag invullen dat je wilt, maar bij de formule voor de driehoeksgetallen mag je alleen maar n = 0, n = 1, n = 2 enz. nemen.
De rol van de letter n is simpel: het getal n geeft het rangnummer van het getal aan.
Het zesde driehoeksgetal bijvoorbeeld vind je door n = 6 in te vullen. Je krijgt D = 1/2.6.7 = 21

MBL
donderdag 1 april 2004

©2001-2024 WisFaq