Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goede grafiek krijgen bij een bepaalde formule

Hoi,
Dit is misschien een hele stomme vraag, maar ik zit er al een uur lang mee uit te proberen en het komt steeds maar niet goed uit.
Ik heb de rekenmachine hewlett packard 38g
en ik ben met exponentiele en logaritmische functies bezig
maar wanneer ik de functie
Y=3.5x-0.01x2
Y=X
invoer krijg ik twee rechte lijnen terwijl er een parabool te zien moet zijn!
hetzelfde heb ik bij de functie
Y=X
Y=2x(1-0.0025x)

maar wanneer ik deze functieinvoer: F1(X)=X
F2(x)=3.2X(1-X)
komt het wel goed uit!

Wat doe ik fout of wat moet je nou precies invullen??

Alvast bedankt

Lonnek
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 1 april 2004

Antwoord

Het lijkt wellicht een rechte lijn omdat die 0,01x2 voor kleine waarden van x weinig invloed heeft.
Voor Y=2x(1-0.0025x) hetzelfde probleem. De oplossing is om uit te zoomen. Teken je de grafieken voor x tussen 0 en 100 of misschien zelfs tot 1000 dan zie je bij die tweede grafiek inderdaad een parabool ontstaan. En bij de derde set gaat het wel meteen goed, daar komen geen kleine coëfficiënten als 0,01 en 0,0025 in voor.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 1 april 2004

©2001-2024 WisFaq