Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modulor van Le Corbusier

Hoe zit het stelsel van de modulor in elkaar? Dus kunt u me misschien wat meer informatie geven over: wat Ai=A(i-2)+A(i-4) te maken heeft met al die rechthoekjes. Het gaat over het zebra-boekje: De GULDEN SNEDE en ik moet daar een eindopdracht van maken nl: Le Corbusier "Modulor". Zou u me meer informatie over deze eindopdracht kunnen geven?

Chuni
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 22 maart 2002

Antwoord

Het Modulor-systeem bestaat uit een combinatie van twee rijen (een blauwe en een rode). Voor deze rij geldt steeds dat:
U(n+2)=·U(n)

Dit geldt zowel voor de even als oneven termen. De beginwaarde van de rode en de blauwe rij zijn verschillend. Zie ook Modulor van Le Corbusier voor een overzicht van deze rij.

Vanwege bovenstaande eigenschap (zo is de rij geconstrueerd!) kan je eenvoudig bewijzen dat:
A(i)=A(i-2)+A(i-4) (1)

A(i)=·A(i-2)=2·A(i-4)
A(i-2)=·A(i-4)
Invullen in (1)
2·A(i-4)=·A(i-4)+A(i-4)
2·A(i-4)-·A(i-4)=A(i-4)
(2-)·A(i-4)=A(i-4)
A(i-4)=A(i-4) want 2-=1, was immers de oplossing van x2-x-1=0

WvR
zondag 24 maart 2002

©2001-2024 WisFaq