Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

2e graads functie

(1/4)*(-b2+4*a*c)/a
die formule hebben wij gevonden voor het bereken van de y top
wij willen graag weten wat die formule met jullie formule: -b2/4a+c

en wat hij te maken heeft met de discriminante: b2-4ac

dankje

wilco
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 22 maart 2002

Antwoord

Prima resultaat!
Als je het gevonden antwoord herleidt, zie je dat het klopt:
ytop = 1/4a(-b2+4ac) = -b2/4a + c

Voor de discrimant geldt: D = b2 - 4ac.
Jullie resultaat kan geschreven worden als: ytop = 1/4a · (-D).
Hiermee zie je nog eens duidelijk dat ytop = 0 (dus de top ligt op de x-as) als de discriminant nul is.

jr
vrijdag 22 maart 2002

©2001-2024 WisFaq