Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verwachtingswaarde bij verdeling geld over spaarpotten

Acht geldstukken worden verdeeld over vijf spaarpotten ( ;-) ) zodanig dat voor elk geldstuk willekeurig een spaarpot wordt gekozen. Bereken de kans dat in de spaarpot van Hilde ten minste vier geldstukken terechtkomen. Wat is de verwachtingswaarde en de standaardafwijking van het aantal geldstukken in Hildes spaarpot?

Anneke
3de graad ASO - woensdag 31 maart 2004

Antwoord

Bij elk geldstuk 1 op 5 kans dat dat geldstuk bij Hilde komt.
Aantal geldstukken bij Hilde is binomiaal verdeeld met n=8 en p=0,2
P(4 of meer) = 1-p(k3)= 1-0,9437 = 0,0563
Dit gaat met de tabel van de cumulatieve binomiale verdeling. Wanneer je daar niet over beschikt moet je 4 kansen apart uitrekenen en deze optellen. Ik weet niet of dat in jouw geval de bedoeling is....
Verwachting is nxp=8x0,2=1,6
Standaarddeviatie = wortel(nxpxq)= wortel(8x0,2x0,8)=1,1314
Als er nog vragen zijn horen we het wel.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 31 maart 2004

©2001-2024 WisFaq