Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 22182 

Re: Buigraaklijn

Thanx! maar toch kom ik er niet helemaal uit.
a) D=(2a)2-4.1.4=0 $\Leftrightarrow$(2a)2-16=0 4a2=16 a=2 $\angle$ a=-2
Maar wat moet ik met f´´(x) doen?

b) D=(2a)2-4.1.1=0 $\Leftrightarrow$(2a)2-4=0 4a2=4 a=1 $\angle$ a=-1

c) fa(x)=0 kan ik niet oplossen omdat ik met die x en a zit.

Liefs

Linda
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 30 maart 2004

Antwoord

Bij a. ga je er nu uit dat de afgeleide maar in één punt nul mag zijn. Ik had eigenlijk iets anders in gedachten!

x2+2ax+4=0
2x+2a=0 $\Rightarrow$ 2x=-2a $\Rightarrow$ x=-a.

Dit laatste invullen in de eerste vergelijking geeft:
(-a)2+2a·-a+4=0
a2-2a2+4=0
-a2+4=0
-a2=-4
a2=4
a=-2 of a=2

Dit kan je bij b en c ook toepassen. Probeer 't maar eens...

WvR
dinsdag 30 maart 2004

©2001-2025 WisFaq