Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 21252 

Re: Logaritme

Wat doet de log knop op de rekenmachine nou precies? Dat snappen we namelijk niet.

Alle informatie die we hebben is in het engels gegeven, en daar kunnen we geen touw aan vastknopen. Het is totaal NIET te volgen.

Nienke
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 30 maart 2004

Antwoord

En dan te bedenken dat in het vervolgonderwijs steeds vaker de lessen in het Engels worden gegeven! Dat geeft te denken.

De log-knop berekent niets anders dan een exponent (bij grondtalkeuze 10).

Concreet voorbeeld: als je bijvoorbeeld wilt oplossen voor welke waarde van x geldt dat 10x = 56, dan vraag je aan het rekenapparaat hoe groot log56 is, et voilà (of is het Frans ook een probleem?): log56 = 1,75 en dús is 101,75 (min of meer) gelijk aan 56.

Nog een: als 10x = 1000 wordt gevraagd op te lossen, dan is het antwoord te vinden onder de logknop. Uit log1000 = 3 volgt dat 103 = 1000 (en dat wist je ook wel zonder die knop).

Laatste demonstratie: 10x = 0,123 geeft als oplossing x = log0,123 en intikken geeft ongeveer -0,91
(merk op dat het een negatief getal is).
A piece of cake, isn't it?

MBL
dinsdag 30 maart 2004

©2001-2024 WisFaq