Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren met de kettingregel

Hallo kunnen jullie mij helpen met het oplossen van de volgende som.
In m'n boek komt er zo'n raar antwoord uit ik wil jullie antwoord wel even vergelijken.

g(t)= Ö(t+Ö(t))

B.v.d

Natascha

Natasc
Student hbo - maandag 29 maart 2004

Antwoord

Beste Natascha,

Stel u = t + Öt, da's hetzelfde als u = t + t1/2. Stel y = Öu = u1/2.
Wat is de afgeleide van u? du/dt=1+1/2u-1/2 Û du/dt = 1 + 1/2Öu Û du/dt=1+1/2Ö(t + Öt).

De afgeleide van y is dy/du=1/2Öu Û dy/du=1/2Ö(t+Öt).

Nu moeten we de afgeleide schakels du/dt en dy/du met elkaar vermenigvuldigen om dy/dt te krijgen.
Dus dy/dt = (1+1/Ö(t+Öt))·(1/Ö(t+Öt)) en dit is hetzelfde als 1/2Ö(t+Öt) + 1/4t+4Öt of ook 2Ö(t+Öt)+1/4t+4Öt

Groetjes,

Davy.

Davy
maandag 29 maart 2004

©2001-2024 WisFaq