\require{AMSmath} Viertallig stelsel Ik heb wat gehoord over het viertallig stelsel maar ik kan er niks over vinden? Gaat het viertallig stelsel net zoals het tweetallig en achttalligstelsel?groetjes lies lisann Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 maart 2004 Antwoord Ja hoor... eerst maar eens tellen:0, 1, 2, 3, 10, 11, 12, 13, 20, 21, 22, 23, 30, ...Denk maar aan een getallenlijn.1+2=31+3=102+3=1120-10=1021-13=234-22=22·3=123·3=213·10=30Enz...Omrekenen van 4-tallig naar 10-tallig(132)4=1·42+3·41+2·40=16+12+2=50Omrekenen van 10-tallig naar 4-tallig(142)10Trek zo groot (en zo veel) mogelijke machten van 4 af......43=6442=1641=440=1142-64=78 | 4378-64=14 | 4314-4=10 | 4110-4=6 | 416-4=2 | 412-1=1 | 401-1=0 | 40(142)10=2·43+0·42+3·41+2·40=(2032)4Hopelijk helpt dat... Zie Meer over getallenstelsels WvR maandag 29 maart 2004 Re: Viertallig stelsel ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik heb wat gehoord over het viertallig stelsel maar ik kan er niks over vinden? Gaat het viertallig stelsel net zoals het tweetallig en achttalligstelsel?groetjes lies lisann Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 maart 2004
lisann Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 maart 2004
Ja hoor... eerst maar eens tellen:0, 1, 2, 3, 10, 11, 12, 13, 20, 21, 22, 23, 30, ...Denk maar aan een getallenlijn.1+2=31+3=102+3=1120-10=1021-13=234-22=22·3=123·3=213·10=30Enz...Omrekenen van 4-tallig naar 10-tallig(132)4=1·42+3·41+2·40=16+12+2=50Omrekenen van 10-tallig naar 4-tallig(142)10Trek zo groot (en zo veel) mogelijke machten van 4 af......43=6442=1641=440=1142-64=78 | 4378-64=14 | 4314-4=10 | 4110-4=6 | 416-4=2 | 412-1=1 | 401-1=0 | 40(142)10=2·43+0·42+3·41+2·40=(2032)4Hopelijk helpt dat... Zie Meer over getallenstelsels WvR maandag 29 maart 2004
Zie Meer over getallenstelsels
WvR maandag 29 maart 2004
©2001-2024 WisFaq