Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische schalen

Hallo,

Ik had even een vraagje over hoe je iets moet berekenen...Ik zal wel even de hele opdracht geven:
Bij een aanvaring werd een olietanker zo zwaar gehavend dat een groot deel van de lading in zee stroomde. Om 10 uur 's ochtends (t=0) had de uitgestroomde olie een oppervlakte van 0,12 km2. De oppervlakte O werd elk uur 3 keer zo groot.
Dan moet je de tabel gaan maken en daarna moet je berekenen op welk tijdstip de oppervlakte 10km2 was. Alleen ik weet echt niet hoe je dat moet doen...

Alvast bedankt,
Milene

Milene
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 26 maart 2004

Antwoord

De groeifactor per uur is 3, en daarmee is de groeiformule te geven. Deze wordt O = 0,12 x 3t met t in uren.
Door nu O = 10 te stellen krijg je een vergelijking in t,waarvan je de waarde kan benaderen met de Gr of met logaritmen zelf kunt berekenen.

MBL
vrijdag 26 maart 2004

©2001-2025 WisFaq