Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met determinanten

de vraag is los de vergelijking op:
|x I2 - A|=0
met A=
|2, 3|
|1, 4|
Als ik dat oplos krijg ik x=5 maar blijkbaar is x=1 ook een oplossing. Hoe kom je aan dat laatste? Hoe werkt het dan met determinant van de derde orde?
Bedankt op voorhand
Vero

Vero
Iets anders - vrijdag 26 maart 2004

Antwoord

Je maakt eerst het verschil tussen de matrices
|
|
|
x0|
|
|
0x
en
|
|
|
23|
|
|
14


Uit determinant van
|
|
|
x-2-3|
|
|
-1x-4
= 0 volgt de vierkantsvergelijking x2 -6x + 5 = 0 met als oplossingen 1 en 5.

Voor 2 matrices van de derde orde verloopt alles precies hetzelfde. Maak dus eerst het verschil tussen de matrix
|
|
|
|
x00|
|
|
|
0x0
00x
en de matrix A en stel dan de determinant hiervan gelijk aan 0. Je krijgt dan waarschijnlijk wel een derdegraadsvergelijking.

LL
vrijdag 26 maart 2004

©2001-2025 WisFaq