Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gegevens manipuleren om van een 2e graads een 1ste graads vergelijking te maken

Het is al een tijdje geleden dat ik mijn HLO opleiding heb afgerond, m.a.w. ik ben het even helemaal kwijt....
Ik heb een calibratielijn die bestaat uit:
Y-waarde: Area`s
X-waarde: Concentraties`s

Wanneer ik deze waarde uit ga zetten in een grafiek komt daar een mooie 2e orde lijn uit.
Mijn vraag is nu hoe ik de area aan kan passen zodat het een 1e orde lijn wordt (dus recht......).
Als voorbeeld heb ik de vergelijking:
y = 63.4 + 12.50X - 0.0469X²

Alvast bedankt!

Toelichting
Het idee is om de y-waardes te veranderen zodat de 2e graads vergelijking wordt veranderd in een 1ste graads vergelijking. Dus de aera`s zullen moeten veranderen en de x waardes moeten hetzelfde blijven. In het begin loopt de originele lijn recht (1ste graads) totdat deze gaat afbuigen. De punten die na dit afbuigpunt liggen moet worden gecorrigeerd.

Sander
Iets anders - vrijdag 26 maart 2004

Antwoord

Er is daarvoor wel een mogelijkheid, dat is werken met een in feite kwadratische as.
Eerst even wat rekenwerk.
-0,0469x2+12,50x+63,4=-0,0469(x2-266,52x)+63,4=
-0,0469{(x-133,26)2-17758,83}+63,4 = -0,0469(x-133,26)2+896,29
Wanneer je nu z=(x-133,26)2 neemt en je maakt een grafiek van het veband tussen z en y dan wordt dit een lijn: y=-0,0469z+896,29
maar of dit is wat je nodig hebt ???

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 1 april 2004

©2001-2024 WisFaq