Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Correlatiecoefficient (zonder tabel met gegevens)

Hallo,

Ik zou graag willen weten hoe ik met de volgende gegevens de correlatiecoefficient kan berekenen. Ik kan het wel als ik een tabel heb met gegevens, maar ik kom met deze gegevens niet op de oplossing...

X = cijfer voor eerste tentamen wiskunde
Y = cijfer voor tweede tentamen wiskunde
X(met streepje erop) = 6.4
Y(met streepje erop) = 4.5
sigmaX = 0.8
sigmaY = 0.5

Stel je haalt voor eerste tentamen een 8.8 (X) en voor tweede een 5.5 (Y). Wat is nu de correlatiecoefficient? Kan dit inderdaad niet met de GR berekend worden?

Bij voorbaat dank.

Groeten,
B.D.

Nagekomen aanvulling:

Het enige dat in mijn boek anders staat is dat:
je bij het tweede tentamen ziek bent en je docent alles van de regressietheorie af weet en je zomaar de score Y=5.5 geeft.

B.D.
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 25 maart 2004

Antwoord

De extra informatie is absoluut essentieel.
Dat zomaar is niet MAAR ZO, maar exact volgens de regressievergelijking.

Dit is wat ze willen:
Die regressievergelijking ziet er als volgt uit: (y-Ygem)=b·(x-Xgem)
Invullen wat je weet levert: (5.5-4.5)=b·(8.8-6.4) Þ b=0,41667
en de regressielijn wordt y-4,5=0,41667·(x-6,4) dus y=0,41667·x+1,83333. Dit laatste is in principe overbodig maar.....
Tussen de correlatiecoefficient r en de a uit de regressielijn bestaat het volgende verband. r=b·sx/sy=0,41667·0,8/0,5=0,67

Dan nog even waarom ik zat te twijfelen over wat de bedoeling was:
Iemand die eerst een 0 had krijgt nu automatisch een 2 iemand die eerst een 10 had krijgt nu automatisch een 6..... Leuk modelletje
Soms moet je dingen twee keer horen om het te geloven(?)

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 26 maart 2004

©2001-2024 WisFaq