\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 21890 Re: Het delen van veeltermen Hallo,Ik begrijp namelijk echt niet waarom b(n-1) een veelvoud is van q.Zo je me wat kunnen helpen?Alvast bedankt. Joris 2de graad ASO - woensdag 24 maart 2004 Antwoord Beste Joris,We hadden:(x-p/q)*B(x) = A(x), waarbij A(x) van graad n was en B(x) van graad n-1, en de breuk p/q zo ver mogelijk vereenvoudigd (oftewel ggd(p,q)=1).We hebben(x-p/q)*(bn-1xn-1 + bn-2xn-2 + ... ) = bn-1xn + (p/q*bn-1 + bn-2) xn-1 + ...en daaruit zien we datan-1 = p/q*bn-1 + bn-2en dan is an-1 alleen geheel als bn-1 deelbaar is door q. FvL woensdag 24 maart 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo,Ik begrijp namelijk echt niet waarom b(n-1) een veelvoud is van q.Zo je me wat kunnen helpen?Alvast bedankt. Joris 2de graad ASO - woensdag 24 maart 2004
Joris 2de graad ASO - woensdag 24 maart 2004
Beste Joris,We hadden:(x-p/q)*B(x) = A(x), waarbij A(x) van graad n was en B(x) van graad n-1, en de breuk p/q zo ver mogelijk vereenvoudigd (oftewel ggd(p,q)=1).We hebben(x-p/q)*(bn-1xn-1 + bn-2xn-2 + ... ) = bn-1xn + (p/q*bn-1 + bn-2) xn-1 + ...en daaruit zien we datan-1 = p/q*bn-1 + bn-2en dan is an-1 alleen geheel als bn-1 deelbaar is door q. FvL woensdag 24 maart 2004
FvL woensdag 24 maart 2004
©2001-2024 WisFaq