Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extreme waarden

Hai,

f(x)=xex

1. Bereken de extreme waarden van f.
2. De raaklijn van de grafiek van f in het punt A met xA=1 snijdt de x-as in het punt B. Bereken de coördinaten van B.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Groetjes

Fleur
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 24 maart 2004

Antwoord

1.
Wat dacht je van de afgeleide van f bepalen. f'(x)=0 oplossen... grafiek tekenen... x invullen in f?

2.
Wat dacht je van het berekenen van f'(1). Dit levert je de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in A. Bereken ook yA door f(1) te berekenen. Vul de coördinaten van A in in de algemene formule voor een lijn: y=ax+b.
Je hebt dan de vergelijking van de raaklijn. Waar snijdt deze lijn de x-as? Daar waar y=0. Dus 0=a·x+b oplossen!

Zou dat lukken zo?

WvR
woensdag 24 maart 2004

©2001-2024 WisFaq