Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rechtevenredig en tijdevenredig

Wat is het verschil tussen rechtevenredig en tijdevenredig?

p. Del
Iets anders - donderdag 21 maart 2002

Antwoord

Rechtevenredig heeft alles te maken met een lineair verband met de formule y=ax (a is de evenredigheidsconstante). Voorbeeld 1 kg kaas kost 4 EURO...
prijs = 4 · gewicht. Je betaalt 4 EURO per kilo.

Tijdevenredig wordt eigenlijk alleen gebruikt als men bedoelt: per tijdseenheid. Voorbeeld een vergoeding van 1200 EURO tijdevenredig uitbetaald in een jaar betekent gewoon 100 EURO per maand..
Bedrag = 100 · aantal maanden

Kortom het is 'bijna' hetzelfde (de laatste gebruik je natuurlijk alleen bij een tijdsvariabele).

WvR
donderdag 21 maart 2002

©2001-2024 WisFaq