Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 4398 

Re: Kaprekar - 6174

deze rekensom klopt niet zoals jij het uitlegt.
Misschien doe ik het fout.
Bijvoorbeeld het getal 8956.
dan gebruik ik jou methode:

9865-5689=4176

7641-1476=6165

bij 6165 heb je dus een getal met 2 dezelfde cijfers.
Daarom klopt volgens jou berekening het niet meer.
Mee eens?

Mark V
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 22 maart 2004

Antwoord

Ten eerste: ik leg helemaal niets uit! De vragensteller heeft mij zijn verhaal verteld en gevraagd of ik (=wij) er een bewijs voor wisten.
Ten tweede: er staat dat niet alle cijfers gelijk moeten zijn. Met 6165 zijn er weliswaar twee cijfers gelijk, maar dat mag. En, probeer het maar, als je nu met 6165 weer dezelfde handelingen verricht, dan kom je weer uit op 6174.
Maar, vreemd blijft het (zeker als je niet weet waaróm het zo is).

MBL
maandag 22 maart 2004

©2001-2024 WisFaq