Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansen bij de bankgiroloterij

Hallo,

Ik maak een praktische opdracht met als onderwerp loterijen. Daarvoor moet ik ook de kansen op alle prijzen van de bankgiroloterij uitrekenen, maar ik weet niet precies hoe dat moet. Wilt u er een paar voordoen?
Bijvoorbeeld de kans op de hoofdprijs, op 10.000 euro en op 400 euro.
En hoe gaat het met de kans op 5 of 2 euro? Is dat wel te berekenen als je niet weet hoeveel loten er zijn verkocht per eindcijfers?

gegevens Bankgiroloterij:

€ 500.000,-- 1x
€ 50.000,-- 2x
€ 20.000,-- 2x
€ 10.000,-- 2x
€ 5.000,-- 2x
€ 1.000,-- 10x
€ 400,-- 10x
€ 5,--
5x twee willekeurige eindcijfers, alle loten met die 2 eindcijfers krijgen 5 euro b.v.alle loten met als eindcijfers 30 of 83 of 67 of 25 of 01
€ 2,--
1 willekeurig eindcijfer, alle loten met dat eindcijfer krijgen 2 euro.

Er zijn ongeveer 14 miljoen loten verkocht.

Alvast bedankt voor uw tijd en hulp!
Pascal

pascal
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 maart 2004

Antwoord

Je had natuurlijk al gelezen hoe dat zit met Bankgiroloterij. Alle prijzen (tot en met €400) worden toegekend op loten. De kans is dan steeds:

P(prijs)=(aantal prijzen)/14.000.000

Voorbeeld
P(€1000)=10/14.000.000

De eindcijfers worden waarschijnlijk willekeurig gekozen en we gaan er maar even uit dat elk eindcijfer (of 2) even waarschijnlijk is (zijn).

P(2 eindcijfers goed)=5/100
P(1 eindcijfer goed)=1/10

Hopelijk helpt dat.

WvR
zondag 21 maart 2004

©2001-2024 WisFaq