Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is de lengte van een zijde

Ik heb een rechthoekige driehoek ABC met als gegeven:
lengte c = 87 en de overige hoeken zijn 40° en 50°.
Wat is de lengte van de zijden a en b?

René S
Iets anders - zaterdag 20 maart 2004

Antwoord

In een rechthoekige driehoek kunnen we voor problemen zoals die van jou, met goniometrische verhoudingen werken (sinus, cosinus en tangens).
Zo is de sinus (sin) van een hoek de verhouding tussen de overstaande rechthoekszijde van die hoek en de schuine (grootste) zijde.
q21811img1.gif
In bovenstaande driehoek is:
sin(A) = BC / BA en sin(B) = AC / AB
En de sinus van een hoek kan je het gemakkelijkst berekenen op een zakrekenmachine (op de meeste zit wel een SIN-knop).
Als hoek A gelijk is aan 40°, dan is sin(A) = 0,7451.
Zodat
0,7451 = BC / 87
waaruit BC gemakkelijk te berekenen is (weer met zo'n rekenmachientje dan).
En de andere zijde (AC) zou je op dezelfde manier kunnen doen, maar ook met de Stelling van Pythagoras.

dk
zaterdag 20 maart 2004

©2001-2024 WisFaq