Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijsje

Hallo,

Hoe kan ik bewijzen dat een driehoek rechthoekig is, als je alleen krijgt dat abc, de maatgetallen van de zijden van de driehoek en dat a,b en c de opeenvolgende termen zijn van een rekenkundige rij. Deze driehoek zou rechthoekig moeten zijn als en alleen als a/5 = b/4 = c/3.

Bram M
2de graad ASO - zaterdag 20 maart 2004

Antwoord

Eerst maar eens ->:

Voor een drie opeenvolgende termen van een rekenkundige rij geldt: x, x+v, x+2v.

In dit geval:
a=x+2v
b=x+v
c=x

Nu moet gelden:
c2+b2=a2 (Stelling van Pythagoras)

x2+(x+v)2=(x+2v)2
x2+x2+2xv+v2=x2+4xv+4v2
2x2+2xv+v2=x2+4xv+4v2
x2-2xv-3v2=0
(x-3v)(x+v)=0
x-3v=0 of x+v=0
x=3v of x=-v (k.n.)
x=3v

Dus
a=5v
b=4v
c=3v

En dan nog <-:

a/5 = b/4 = c/3 := v
=>
a=5v
b=4v
c=3v

a²=b²+c² ?
ja want:
(5v)²=(4v)²+(3v)²

Met dank aan Koen M.

WvR
zaterdag 20 maart 2004

©2001-2025 WisFaq