Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: vergelijking oplossen

Beste wisfaq,

Het gaat om de vergelijking

(20-x).6,9+6,4x=132

Ik loste hem zo op:
20*6.9= 138
dus 138-6,9x+6,4x=132
dus -6,9x+6,4x=-6
dus -0,5x=-6
dus -6/-0,5=12

x=12

Maar de lerares zegt dat ik het verkeerd heb gedaan, dat klopt toch niet?

Vaak bereken ik sommen op een hele andere manier dan in het boek (getal en ruimte) en dan is het antwoord goed. Dan zegt ze dat is toeval. 3 of 4 andere voorbeelden en komt er steeds precies het zelfde antwoord uit. Zelfs op 8 decimalen enz. Kunt u mij hierbij helpen? Ik voel me
(piep).

de wanhopige

Karim
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 18 maart 2004

Antwoord

Beste Karim

Het is niet onze taak om uitspraken te doen over terechtheid van het afkeuren vanoplossingen, daar is geen beginnen aan.
Wel kan ik iets zeggen over jouw aanpak van bovenstaande vergelijking.Die lijkt me in orde.
Bij oplossen van vergelijkingen moet je ervoor zorgen dat je alle oplossingen hebt, en toelichten hoe je aan je antwoord komt, en dat heb je prima gedaan.
Oplossen mag zelfs met een grafische rekenmachine - tenzij uidrukkelijk is vermeld dat dit niet mag (bijv : als er staat "op algebraïsche wijze" of iets dergelijks)

Enige kritiek punt dat ik zie is dat je oplossing nog iets mooier kan worden opgeschreven.
Het mooiste is te beginnen met de op te lossen vergelijking en die stap voor stap te vervangen door een gelijkwaardige eenvoudigere vergelijking, net zolang tot deze is opgelost. Dus zoiets:
(20-x).6,9+6,4x=132Û
138-6,9x+6,4x=132Û
6,9x+6,4x=-6Û
0,5x=-6 Û
x=12
Maar uiteraard komt jou methode op het zelfde neer

Op wisweb kun je programmaatje vinden wat je kan helpen een oplossing ook mooi op te schrijven. Dat is wel soepel zolang het klopt wat je doet kijg je krullen (en punten)
Overigens - misschien een schrale troost - was het een jaar of 20-25 geleden zo dat je als je een vergelijking helemaal had opgelost en als antwoord (bijv) x=12 opschreef, je ook puntenaftrek kreeg. Je moest toen opschrijven: o.v. (oplossingsverzameling} is {12}
en als je die accolades vergat ..
Kortom het leven is niet altijd eerlijk
Sterkte

Zie applet vergelijkingen oplossen (weegschaal)

gk
donderdag 18 maart 2004

©2001-2024 WisFaq