Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen

Hallo Wisfaq, ik heb 2 vragen waar ik niet uitkom.

1. Voor welke aÎ heeft de vergelijking
(2x+3)/(2x+1-15)=a oplossingen?

2. Voor welke aÎ heeft de vergelijking
(0,5x+1)/(0,5x-3)=a geen oplossingen?

Hoe pak ik dit aan?

Amy
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 18 maart 2004

Antwoord

Dag Amy

Werk alle haakjes uit, stel 2x+1 = 2.2x, breng a naar het linkerlid en stel dan 2x (en 0,5x voor oef.2) gelijk aan een nieuwe onbekende z.
Je verkrijgt nu een vierkantsvergelijking in z die - afhankelijk van het teken van de discriminant - al dan niet oplossingen heeft. Bepaal dus het teken van de discriminant in functie van a en trek de conclusies.

LL
donderdag 18 maart 2004

©2001-2024 WisFaq