Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs met binomium van Newton

Ik moet zoals het onderwerp aangeeft bewijzen m.b.v. het binomium van Newton dat (2+Ö3)2+(2-Ö3)2 even is.
Ik krijg dus de volgende sommaties:
å(n boven k)* 2(n-k)·(Ö3)k en
å(n boven k)* 2(n-k)·(-(Ö3))k

Maar ik kom niet echt verder, zijn er rekenregels van sommaties waar ik gebruik van kan/moet maken??

Marian
Student hbo - donderdag 18 maart 2004

Antwoord

Om nu (a+b)2 en (a-b)2 te gaan uitwerken met het binomium van Newton lijkt me wel wat veel van het goede.
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a-b)2=a2-2ab+b2
Om (a+b)2 met het binomium uit te werken zouden we op moeten schrijven a2+(2 boven 1)ab+b2 en (2 boven 1)=2

(a+b)2+(a-b)2 is dus a2+2ab+b2+a2-2ab+b2=2a2+2b2=2(a2+b2)
Kiezen we nu a=2 en b=Ö3, dan krijgen we
2·(22+(Ö3)2)=2·(4+3)=14 en dat is even.

Merk op dat zolang a en b geheel of zuivere wortels zijn het resultaat dus altijd even is,
dus ook (Ö5+Ö3)2+(Ö5-Ö3)2 is even.

hk
donderdag 18 maart 2004

 Re: Bewijs met binomium van Newton 

©2001-2025 WisFaq