Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rationale functie integreren

Halo ik heb een vraagje :
Kan iemand me vertellen hoe ik :
ò(x2+2x-3)/(x-1)2dx integreer?
Is er een formule voor een quotîent te integreren?
alvast bedankt en + de vorige vragen

winny
2de graad ASO - woensdag 17 maart 2004

Antwoord

Hoi Winny,

x2+2x-3 = (x+3)·(x-1), dus (x2+2x-3)/(x-1)2 = (x+3)/(x-1) = 1+ 4/(x-1) en dat kun je waarschijnlijk wel integreren. Overigens is dit ook min of meer de algemene manier om een rationele functie te integreren: je kunt zo'n quotient altijd vereenvoudigen tot een som van termen die je elk wel weet te differentieren. Zoiets als een quotient-formule voor integreren bestaat echter niet.
Groeten,

Guido Terra

gt
woensdag 17 maart 2004

©2001-2024 WisFaq