Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsverheffen

In een PLC heb ik alleen de beschikking over delen en vermenigvuldigen nu moet ik van een hoogte de 3/2 macht uitrekenen (dus h3/2)

Ronald
Iets anders - woensdag 17 maart 2004

Antwoord

Ik ben niet op de hoogte van wat een PLC is, maar ik ga er van uit dat je daar ook de beschikking hebt over de mogelijkheid een lus te programmeren.

Je kunt nu het volgende algoritme gebruiken:
stap 1: eerst een groffe benadering berekenen door het gemiddelde van h en h2 te berekenen. Dus g= 1/2(h+h2).
(ik neem aan dat je snapt dat h2=h*h)

Stap 2: bereken een betere benadering door het gemiddelde te nemen van g en h3/g. Dus nieuwe_benadering=1/2(g+h3/g).

Stap 3
Herhaal stap 2 met de nieuwe_benadering totdat voldoende nauwkeurigheid is bereikt.
Dus:
als (nauwkeurigheid onvoldoende) dan
{stop de nieuwe_benadering in g
en herhaal stap 2}

hk
woensdag 17 maart 2004

©2001-2024 WisFaq