Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Abc formule

Hoe komt de abc-formule tot stand?

frank
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 16 maart 2004

Antwoord

Uit ax2 + bx + c = 0 volgt, na vermenigvuldiging aan beide zijden met 4a, 4a2x2 + 4abx + 4ac = 0.
Optelling aan beide zijden van b2 en verplaatsing van 4ac naar links geeft dan 4a2x2 + 4abx + b2 = b2 - 4ac.
Als je nu nog inziet dat het linkerlid precies gelijk is aan (2ax + b)2, dan ben je na een worteltrekking vrijwel op de bekende formule terecht gekomen.

MBL
dinsdag 16 maart 2004

 Re: Abc formule 

©2001-2024 WisFaq