Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Experiment

Men kiest 1 vd getallen 1,2,3,4,5. Een proefpersoon moet dit getal raden. Als dit experiment zesmaal gedaan wordt, bereken dan de kans dat de proefpersoon ten hoogst driemaal juist raadt.
n=6 volgens mij en p=1/5
P(3) = (0,2)3 maal (0,8)3=0,004096
Ben ik juist?

Kim
3de graad ASO - zondag 14 maart 2004

Antwoord

Nee, Kim dit is niet juist. Ik vermoed dat je inziet dat deze kans wel wat klein is.

Er ontbreekt eerst en vooral iets met combinaties...
En ten tweede bereken je de kans op "exact driemaal" juist.

De formule voor "exact driemaal" juist = P(3) = 6C3.(0.2)3.(0.8)3 met 6C3 = het aantal combinaties van 3 uit 6 elementen.

Om de kans op "hoogstens driemaal" juist te kennen, bereken je ook de P(0), P(1) en P(2) en telt alles op.
Je bekomt P(3) = 0.98304

LL
zondag 14 maart 2004

©2001-2024 WisFaq