Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het begrip logaritme

Hallo,
kunnen jullie mij even helpen? ik hoop dat ik duidelijk ben geweest.
Dank bij voorbaat.
http://www.expandctss.com/upload/index.php?page=download&file=log.JPG

Bert
Overige TSO-BSO - vrijdag 12 maart 2004

Antwoord

zowel alog(R) als loga(R) betekenen allebei hetzelfde, het is gewoon een notatiekwestie.
Wat volgens mij de meest gangbare notatie is, is
alog(R)
Met a het zogeheten "grondtal"

alog(R) betekent:
"de macht waartoe je a moet verheffen om R te krijgen."

voorbeeld 10log(1000) is 3, WANT
"de macht waartoe je 10 moet verheffen om 1000 te krijgen, is gelijk aan 3."

Maak svp VEEL van dit soort sommetjes, om hier een beetje souplesse in op te bouwen!!

Hoe reken je logaritmes uit op de rekenmachine?
Wel, op je rekenmachine staat "log", en dit betekent automatisch de 10log. De 10 staat wel niet op het knopje van je rekenmachine, maar die moet je er zelf bij bedenken.
Da's leuk, want daarmee kun je alle 10log-sommetjes uitrekenen.
Maar wat nou als je eens ergens de 7log van uit moet rekenen? Of de 193log??

Het trucje is dat wanneer je (bijv.) 7log12 op je rekenmachine wilt uitrekenen, je in moet typen:
log12 / log7 (dus de 10log12 / 10log7)

Hoe dat zo?
Als je ietsje verder bent met logaritmes, en je wat meer rekenregels te horen zult krijgen, dan zul je leren dat
alog(b) = glog(a)/glog(b) met g een willekeurig te kiezen grondtal.

Het teken º betekent "per definitie gelijk aan".
Bijvoorbeeld: elog º ln
De logaritme met grondtal e is per definitie gelijk aan de natuurlijke logaritme (ln).

jij hebt overgeschreven elogP º In2, (dus met een hoofdletter 'i' i.p.v. met een kleine 'L') maar ik betwijfel of je dit nou goed hebt overgeschreven.
Wat het -volgens mij- zijn moet, is
elog2 º ln2

hopelijk brengt dit iets meer verheldering.

groeten,
martijn

mg
vrijdag 12 maart 2004

©2001-2024 WisFaq