Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren

Hai, ik moet de volgende functie differentieren:
x2sinx
------------
sinÖx

Het antwoord moet zijn:

(x2sinÖx.cosx+2xsinÖx.sinx-0,5xÖxsinxcosÖx)/(sin2Öx)

ik snap niet helemaal hoe ze daaraan komen.......

Amy
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 12 maart 2004

Antwoord

je hebt hiervoor nodig:
* de quotientregel: ([f/g]'=(f'g+g'f)/g2)
* de productregel: [f.g]'=f'g+g'f
* kettingregel

eerst pas je de quotientregel toe:

[(x2sinx)/sinÖx)]'
= {[x2sinx]'.sinÖx + x2sinx.[sinÖx]'}/(sinÖx)2

en bij het uitwerken pas je op de gedeelte
[x2sinx]' de productregel toe
en op het gedeelte [sinÖx]' de kettingregel.

Kun je het hier eerst nog weer eens zelf mee proberen?
zoniet, laat het maar weten.

groeten,
martijn

mg
vrijdag 12 maart 2004

©2001-2024 WisFaq