Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Getallenverzamelingen

In uw database staat een goede opsomming van getallenverzamelingen, maar wat betekenen de min, plus en nul achter die letters en de U en de omgekeerde U die wordt gebruikt in sommen met die letters? En wat betekent {0} en {}?

diego
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 maart 2004

Antwoord

De min betekent dat je alleen de negatieve getallen bekijkt; de plus betekent dat je alleen naar de positieve getallen kijkt.

Staat er, behalve de plus of de min, óók nog een nulletje bij, dan betekent dat dat je het getal 0 er ook bij neemt. Dat is nodig omdat 0 niet positief en ook niet negatief is.
De omgekeerde U is het doorsnedeteken. Dat gebruikt men om getallen die in twee verzamelingen tegelijk zitten aan te duiden.

Heb je bijvoorbeeld A = {0,1,2,3} en B = {-1,1,3,5,8,9}, dan is AÇB = {1,3} want de getallen 1 en 3 zitten zowel in A als in B.

De accolades heb je nu intussen ook gezien: als het aantal getallen beperkt is, dan zet men ze op een rij, gescheiden door komma's en met accolades erom.

MBL
donderdag 11 maart 2004

©2001-2024 WisFaq