Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steelproefberekening doelgroepanalyse

Hoi,

Allereerst; geweldig dat mijn vraag op zo'n manier beantwoord kan worden! super!

Maar nu de vraag:

Ik moet een steekproef berekenen voor een doelgroepanalyse voor mijn afstuderen.

Situatie:
Ik moet voor een winkelformule een doelgroepanalyse doen. Dit doe ik door bezoekers van de winkels die bij de formule aangesloten zijn te enqueteren. Ik ga naar alle 18 (aangesloten) winkels die gevestigd zijn in de 'kleinere dorpen in Nederland. HOeveel enquetes moet ik per winkel terug zien te krijgen? Ik wil een zo hoog mogelijke betrouwbaarheid vanaf 95% indien dit mogelijk is.

Indien dit niet mogelijk is wat moet het dan zijn? Wat kan ik dan het beste doen?

Daarnaast wil ik 3% nauwkeurigheid.

Het is in de schoenenwereld momenteel een rustige tijd, dus het gemiddeld aantal bezoekers (= doelgroep)per aangesloten winkel per week is 120.

Hoe moet ik dit aanpakken?

Nu ben ik reeds aan het enqueteren (i.v.m. tijdsnood) en heb de vereiste aantal enquetes op de volgende manier berekend om een richtlijn te krijgen;

120 bezoekers per week-- = 24 bezoekers (per dag dat de winkel open is. Ik dacht toen; feitelijk kan ik niet meer dan 24 enquetes op een dag terugkrijgen, dus als ik hiervan 95% neem is mijn steekproef 23 per winkel.
Dus de totale steekproef is dan 23 x 18= 414.

NB het moet per winkel en totaal i.v.m. regionaal karakter van de doelgroep en landerlijk karakter van de doelgroep. (= de opdracht)

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Sjoukje de Boer

Sjoukj
Student hbo - woensdag 10 maart 2004

Antwoord

Door omstandigheden een wat late reactie..... je vraag is een aantal dagen blijven staan.
3% onnauwkeurigheid zou een steekproeg van ruim 1000 betekenen. Zo te zien ga je dat niet halen. Dat hoeft ook niet want gebruikelijk is om 5% onnauwkeurigheid te nemen.
Met de formules uit de faqlijst zou dat betekenen dat je op een respons van net onder de 400 moet uitkomen.

Gezien je 23 enquetes per winkel kun je regionaal geen conclusies trekken. Landelijk lukt dat wel vanwege die beoogde 414 respondenten. Gezien je verhaal zal je nog wel aan het enqueteren zijn en hoop ik dat deze toelichting niet helemaal te laat komt.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 16 maart 2004

©2001-2024 WisFaq