Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 21321 

Re: Algebra

Oke, ik ben aan het rekenen geslagen maar heb een ware vastloper. Ik heb het idee dat ik het veel moeilijker maak dan het is:

1 x-4 1 (x-4) . (x+1)
- - ____ - . x - _____________
x x+1 x (x+1) . (x+1)
_________ = ____________________ =
x x . x+1
___ __________
x+1 x+1 . x+1

===================================================

x2+x-4x-4 x2-3x-4
x - _________ x- _______
x2+x+x+1 x2+2x+1
________________ = ____________ = ?
x2+x x2+x
_______ _______
x2+x+x+1 x2+2x+1

Hier loop ik vast en lijkt de som alleen maar moeilijker te worden dan waar ik mee begonnen ben... Wat doe ik fout?

Grt Stev

Stev
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 10 maart 2004

Antwoord

dag Stev,
Bekijk de teller en de noemer van de 'grote breuk'.
We gaan deze eerst maar eens vermenigvuldigen met x+1.
Dan wordt de teller (let op de blauwe regel uit mijn eerste antwoord):

x+1
--- - (x-4)
x

en de noemer wordt alleen x.
Vervolgens gaan we teller en noemer met x vermenigvuldigen.
Dan wordt de teller
x+1 - x·(x-4)
en de noemer wordt x2
Nu zou je het zelf toch verder moeten kunnen.
succes, en anders hoor ik het nog wel.
groet,

Anneke
woensdag 10 maart 2004

©2001-2024 WisFaq