Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algoritme van euclides

Los Op: 11x a=1 (modulo 27)
Ik heb echt een antwoord nodig op deze vraag zouden jullie hem voor mij kunnen oplossen en beschrijving er bij geven
bij voorbaat dank

Jos
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 10 maart 2004

Antwoord

Eerst bereken je de ggd van 11 en 27 met het algoritme van Euclides:
27=2.11+5
11=2.5+1

Nu terug rekenen:
11=2.5+1 = 1=11-2.5 en
27=2.11+5 = 5=27-2.11

Combineren:
1=11-2.5
1=11-2(27-2.11)
1=11-2.27+4.11
1=5.11-2.27

Conclusie: a=5

Op algoritme van euclides vind je een powerpointpresentatie waar dit stap voor stap wordt gedaan (voor andere getallen)
Op inverse van a mod b vind je een (javascript) calculator waarbij de berekening voor willekeurige getallen stap voor stap wordt uitgevoerd.

hk
woensdag 10 maart 2004

©2001-2024 WisFaq