Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire algebra - matrices

het vermingvuldigen en kwadraten berekenen van matrices hoe doe je dat. bijv.
1 3 2
3 1 2 =M

2 4
3 6
5 6 =N

bereken N.M=P

of kwadraad van
A B C D E
A 0 2 0 0 0
B 2 0 2 0 1
C 0 2 0 3 0 =W bereken w2
D 0 0 3 0 1
E 0 1 0 1 0

waarom zou ik dit willen doen wanneer en waarvoor gebruik je vermenigvuldigingen en kwadraten?

harmke
Student hbo - woensdag 10 maart 2004

Antwoord

Beste Harmke,

Ik heb je de uitwerking van de berekening van het product van N·M hieronder neergezet.
q21332img1.gif
Je vermenigvuldigt dus elk element uit de rij van matrix N met elk element uit de kolom van matrix M en telt deze op.

Je weet dat kwadrateren hetzelfde betekent als 'met zichzelf vermenigvuldigen'? Dus als je W2 wilt berekenen maak je hetzelfde schema en past dezelfde methode toe.
Via je grafische rekenmachine kun je controleren of je de berekeningen juist hebt uitgevoerd.

Groetjes,

Davy.

Davy
woensdag 10 maart 2004

©2001-2025 WisFaq