Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eindkapitaal berekening inclusief rendement

Ik probeer via de rekenmachine te bereken wat het eindkapitaal is inclusief rendement.

Jaarlijkse inleg: €600
Termijn: 10 jaar
Rentement per jaar: 5%

Hoe bereken ik dit via de rekenmachine?

Bij voorbaat dank,

Kevin Hulshof

Kevin
Iets anders - woensdag 10 maart 2004

Antwoord

Hallo,

Je kunt het met 'de hand'uitrekenen of met een formule. Met de hand gaat het als volgt:

600*1,05=630(jaar1)
(630+600)*1,05=1.291,50(jaar 2)
(1.291,50+600)*1,05=1.986,075(jaar 3)
..........
..........
(6.946,7355+600)*1,05=7.924,07(jaar 10)

Als je op je rekenmachine de onderstaande stappen uitvoert kom je er ook:

1. Je deelt het rentepercentage door 100 en telt er 1 bij op (groeifactor)
2. Dat getal verhef je tot de macht 'aantal termijnen'
3. Van dat getal trek je 1 af.
4. Dat getal deel je door groeifactor-1.
5. Dat getal vermenigvuldig je met de groeifactor.
6. Dat getal vermenigvuldig je met de jaarlijkse inleg.

In jouw som dus:
(5/100)+1=1,05
1,05^10=1,628894...
1,628894...-1=0,628894...
0,628894.../0,05=12,5778...
12,5778...*1,05=13,2067...
13,2067...*600=7.924,07=eindbedrag

vriendelijke groeten,

pl
woensdag 10 maart 2004

©2001-2025 WisFaq