Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs insluitstelling via epsilon en delta

Hoe kan je de insluitstelling bewijzen via epsilon en delta formules?

Hoe kan ik hieraan beginnen?
Kan iemand me aub verder helpen?

Alvast bedankt voor de moeite...

Anne
3de graad ASO - dinsdag 9 maart 2004

Antwoord

Dag Anne,

De insluitstelling zegt het volgende:
als f(x)g(x)h(x) voor elke x in een omgeving van a
en als limx®af(x) = L = limx®ah(x)
dan limx®ag(x) = L

Met andere woorden: als f en h dezelfde limiet L hebben in a, dan heeft ook g dezelfde limiet.

Nu, wat betekent limx®af(x) = L ?
"e0 $d0: "xÎ[a-d,a+d] |L-f(x)|e

En hetzelfde voor h(x), nu wel met d' :
"e0 $d'0: "xÎ[a-d',a+d'] |L-h(x)|e

De twee samen:
"e0 $d0: "xÎ[a-d,a+d] |L-f(x)|e en |L-h(x)|e

Je moet bewijzen:
"e0 $d0: "xÎ[a-d,a+d] |L-g(x)|e

Dus er rest alleen nog aan te tonen dat,
als |L-f(x)|e en |L-h(x)|e
en f(x)g(x)h(x)
dan |L-g(x)|e

En dat zie je meteen als je nagaat in welk interval f(x) en h(x) liggen: ]L-e,L+e[

Groeten,
Christophe.

Christophe
dinsdag 9 maart 2004

©2001-2024 WisFaq