Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheden

Hallo,

Zouden jullie mij nog eens kunnen helpen met deze oefn?

3 sin (4(x-Õ/2))-20

-1cos(x-Õ/4) of gelijk dan wortel 3

m
3de graad ASO - dinsdag 9 maart 2004

Antwoord

Dag Myriam

De eerste ongelijkheid los je op naar de sin(4(x-$\pi$/2)):
sin(4(x-$\pi$/2)) $<$ 2/3 of
sin(4x-2$\pi$) $<$ 2/3 of
sin(4x) $<$ 2/3 (je weet wel : 2$\pi$!).

Duid nu op een goniometrische cirkel alle hoeken aan waarvoor de sinus kleiner is 2/3
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

Stel nu de hoeken 4x gelijk aan deze hoeken. Hiervoor zoek je voor welke hoeken de sinus gelijk is aan 2/3. Dit is voor de hoeken 0.73 + 2k$\pi$ en 2.41 + 2k$\pi$ (supplement) en nu neem je boog van de gewenste hoeken.
Maar let op : in dit geval mag je niet zeggen :

0.73 +2k$\pi$ $<$ 4x $<$ 2.41 + 2k$\pi$
want is de verkeerde boog (bovenkant).

Evenmin mag je zeggen :
2.41 +2k$\pi$ $<$ 4x $<$ 0.73 + 2k$\pi$
dit lijkt wel de juiste boog (onderkant) maar nu beweer je dat 2.41 $<$ 0.73

Trek dus van de eerste hoek 2$\pi$ af en je krijgt :
-3.87 +2k$\pi$ $<$ 4x $<$ 0.73 +2k$\pi$

En dus
-0.97 + k.$\pi$/2 $<$ x $<$ 0.18 + k.$\pi$/2

De tweede ongelijkheid moet je eens goed bekijken. Er wordt gevraagd naar de hoeken waarvoor de cosinus gelegen is tussen -1 (niet inbegrepen) en √3 (= 1.73). Nu weet je dat de cosinus altijd gelegen tussen -1 en 1 (-1 en 1 zelf inbegrepen).
De enige hoek die je moet uitsluiten is $\pi$ want cos($\pi$) = -1
Dus stel x-$\pi$/4 $\ne$ $\pi$ + 2k$\pi$
De oplossing is dus x $\ne$ 5$\pi$/4 + 2k$\pi$

LL
woensdag 10 maart 2004

©2001-2024 WisFaq